Proč se ucpávají odpady a kanalizace a jak situaci co nejrychleji vyřešit?

Ucpané odpady či kanalizaci známe všichni, zejména s ucpanými odpady se setkáváme docela často. Proč se to ale vlastně děje a jak situaci řešit?

Proč se ucpávají odpady a kanalizace a jak situaci co nejrychleji vyřešit?

Ucpané odpady v domácnosti nejsou ničím výjimečným, občas se ale musíme potýkat i s ucpanou kanalizací, což také není rozhodně nic příjemného. Víte, ale proč k tomu dochází? Co ovlivňuje stav odpadů a kanalizace a můžete se problémům s jejich ucpáním nějak vyhnout? Vždy když k něčemu takovému ale dojde, je třeba se s problémem okamžitě vypořádat. Co dělat a na koho se obrátit? Popřípadě můžete to zvládnout sami?

čistá kanalizace

Ucpané odpady každou chvíli

Odpady se v domácnosti u někoho ucpávají každou chvíli a souvisí to s tím, co všechno do dřezu či umyvadla splachujete ale i s tím, v jakém stavu máte celou kanalizaci. Ucpané odpady poznáte snadno, voda neotéká a v domácnosti se začne objevovat nepříjemný zápach. Pak je nutné okamžitě zakročit a odpady pročistit. K tomu slouží speciální chemické přípravky, ale pomoci si můžete i přírodními způsoby, poslouží totiž i ocet, jedlá soda nebo obyčejná kuchyňská sůl. Poté by odpady zase měly normálně odtékat, pokud to však nepomůže a odpady jsou stále ucpané, je třeba povolat instalatéra.

práce instalatéra

Proč se ucpává kanalizace?

Čištění vnitřní a venkovní kanalizace kanalizace-instalateri.cz by měl vždy provádět odborník. Kanalizace se může ucpat poté, co omylem spláchneme něco, co tam nepatří, ale velmi často se stává, že je kanalizace plná tuku, říká se tomu zatukované potrubí. Právě z toho důvodu se nesmí do dřezu splachovat tuk z vaření, ale tuk se do potrubí dostane i jinak, například i z myčky nebo během běžného mytí nádobí. Jakmile se začne mastnota kupit, zatvrdne a vytvoří něco jako zátku. No a problém je na světě. Potíže s kanalizací ale mohou být způsobeny i něčím jiným a ne vždy za to můžeme my. Potrubí totiž už může být staré, může zarůstat, může být narušené, špatně položené a třeba i špatně nainstalované. Pak se problémy objevují opakovaně.

Vždy je tedy důležité nechat kanalizaci prohlédnout odborným pracovníkem, který situaci vyhodnotí, nejenže pak samozřejmě kanalizaci vyčistí, ale může navrhnout i výměnu či opravdu špatného potrubí. K dalším nehodám pak nemusí docházet.